Klik hier: Artikel Gelderlander 10-02-2022

Groen licht voor cultureel centrum Wooow in Winterswijk: poppodium hard nodig

WINTERSWIJK – Het nieuwe culturele centrum Wooow in Winterswijk kan op veel bijval rekenen in de raad Winterswijk. De meeste partijen vinden het belangrijk dat er flink wordt geïnvesteerd in de culturele sector.

Vooral het gemis van een fatsoenlijk poppodium in Winterswijk kwam donderdagavond tijdens de commissievergadering meermalen aan het orde. In het nieuwe culturele centrum krijgen behalve de muziekschool Boogie Woogie, ook de bibliotheek en de Winterswijkse Uitdaging WUH onderdak.

Wat tot voor kort nog Cultuurkwartier heette, heeft nu de naam Wooow gekregen, wat staat voor Winterswijk ontmoet, ontdekt en ontplooit. Winterswijk wil al jaren een cultuurkwartier bouwen rond het Weurden, waar veel panden staan te verpauperen. Het is een groots opgezet plan waarbij de oude muziekschool Boogie Woogie wordt afgebroken, net als de winkels langs het Weurden. In het gebied moet plek komen voor woningbouw, culturele instellingen, parkeerruimte, winkels en een park.

Plan wordt omarmd
Het nieuwe plan wordt omarmd door andere instellingen in het dorp. Zowel Theater De Storm, het Mondriaan Museum en de winkeliersvereniging ABH City hebben de raad schriftelijk laten weten volledig achter de plannen te staan. Dat het plan 10 tot 15 miljoen euro kan gaan kosten, nemen de meeste raadspartijen voor lief.

,,Het is een fantastisch plan en Winterswijk is financieel zeer gezond. Het is dus tijd om te investeren in onze jeugd en onze toekomst”, aldus Danny Nijman van de VVD. We zien dit niet als kosten, maar als een investe­ring.

Loes den Dolle, raadslid D66: ‘We willen dit deel van het dorp opkrikken’

,,We zien dit niet als kosten, maar als een investering”, omschreef Loes ten Dolle (D66) het. Wel moet er volgens het CDA en Voor Winterswijk een derde variant op tafel komen en willen alle partijen een gedetailleerd financiële onderbouwing zien.

Wethouder Henk Jan Tannemaat beloofde daarvoor te zorgen.

,,We tillen dit plan met opzet over de verkiezingen heen, zodat de nieuwe raad straks een besluit kan nemen. We willen dit deel van het dorp opkrikken met een mix aan woningen en een mooi cultureel gebouw met een poppodium. Dat is echt nodig na het verdwijnen van allerlei voorzieningen in Winterswijk.”