Dit programma gaat over de relatie tussen de gemeente en haar inwoners, over het functioneren van de diverse gemeentelijke organen en over de veiligheid in onze gemeente. Die veiligheid omvat alle producten van de gemeentelijke brandweer, de samenwerking op het gebied van veiligheid met de omliggende gemeenten en de bestrijding van (de effecten van) rampen en crises.
Burgerparticipatie is meer dan een holle kreet
Tegenwoordig hebben alle partijen de mond vol over burgerparticipatie, maar alleen onze partij heeft het in haar genen. Voor ons betekent burgerparticipatie dat voorafgaand aan plannenmakerij en besluitvorming uw mening wordt gehoord en de discussie met u wordt aangegaan. Dat was onder de oude politiek niet het geval en daarom hebben we ons in de afgelopen acht jaren tot het uiterste ingespannen voor een transparant, open, eerlijk en betrouwbaar bestuur.
Pas na de komst van onze partij in 2006 is actief werk gemaakt van het betrekken van de inwoners en bedrijven van Winterswijk bij het maken en uitvoeren van plannen. Zo komen de workshops (charettes) en rondetafelgesprekken waarin belanghebbenden kunnen meepraten en –denken over bijvoorbeeld de (her)inrichting van hun directe leefomgeving, uit de koker van WB, net als de betrokkenenparagraaf. Die betrokkenenparagraaf houdt in dat elk ambtelijk voorstel aan het College moet zijn voorzien van een helder antwoord op de vraag op welke manier(en) kennis is genomen van, en rekening is gehouden met de belangen en standpunten van de diverse betrokkenen. Is de betrokkenenparagraaf niet of onbevredigend ingevuld, dan neemt het College betreffend onderwerp (nog) niet in behandeling.
Op ons initiatief is ook een referendumverordening vastgesteld waarmee de Winterswijkse bevolking de mogelijkheid heeft om volksraadplegingen af te dwingen. Bij belangrijke onderwerpen is dit nog steeds de maximaal democratische vorm van besluitvorming. Daarnaast is het een belangrijk instrument om politieke incompetentie te bestrijden. Denk hierbij aan de decennia durende discussie over de Tricot en het gemeentekantoor van vlak vóór de komst van Winterswijks Belang.
Wij blijven ook naar de toekomst toe vasthouden aan deze belangrijke verworvenheden en blijven ons inzetten voor een transparant, open, eerlijk en betrouwbaar bestuur.
Veiligheid: Hoe zit het nu echt?
Wij zijn samen met u voor een veilig Winterswijk. Daarbij kan verschil bestaan tussen (1) de veiligheid volgens de overheid, (2) de daadwerkelijke veiligheid en (3) de veiligheid die de inwoners en bedrijven van Winterswijk ervaren (het gevoel van veiligheid). Wij willen daarom in uw belang tweejaarlijks (en uiteraard: onafhankelijk) onderzoek laten doen naar (1) de daadwerkelijke veiligheid en (2) het veiligheidsgevoel van de inwoners en bedrijven van Winterswijk. Dit is inclusief de “externe veiligheid van bedrijven”, d.w.z. de mate waarin bedrijven voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de overheid. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek zullen wij kijken of de veiligheid en het veiligheidsbeleid in Winterswijk moeten worden aangescherpt. Zo kan gedacht worden aan cameratoezicht op de in- en uitvalswegen van Winterswijk, teneinde de grensoverschrijdende criminaliteit enigszins het hoofd te kunnen bieden.
Hiernaast willen wij dat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) aan een kritische beoordeling wordt onderworpen, zowel wat betreft het daadwerkelijk presteren en functioneren van deze organisatie als wat betreft de efficiency. Veel veiligheidsregio’s worstelen nog met de inrichting van hun organisatie (en informatievoorziening) en daarom is extra alertheid geboden. Zo zijn wij zeer benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek van bureau Berenschot naar de mate waarin de veiligheidsregio’s de eventuele uitval van ICT en/of elektriciteit kunnen opvangen zonder directe gevolgen voor de uitoefening van hun belangrijke veiligheidstaak.