Dit programma gaat over bodem(bescherming), duurzame energie, geluid(hinder), geur(hinder), licht(vervuiling) en lucht(kwaliteit). In programma 3 hebben wij al het nodige gezegd over integrale handhaving en onze standpunten terzake. In dat programma gaat het vooral over handhaving, terwijl het voorliggende programma 5 vooral gaat over de vraag wat Winterswijk -naast handhaving- actief doet aan innovatie, ontwikkeling en bescherming op het gebied van energie en milieu.
Duurzame ontwikkeling centraal
Belangrijk vertrekpunt voor ons is dat wij, de generaties van nu, de wereld die wij bewonen en benutten slechts te leen hebben van ons nageslacht en daarom gepast en vooral verstandig moeten omgaan met de wereld die we hebben, zodat ook onze kinderen en kleinkinderen een toekomst hebben. Duurzaamheid is daarin een belangrijk begrip. Vaak wordt duurzaamheid omschreven aan de hand van “de drie P’s”: people (mensen), profit (winst; soms ook: prosperity) en planet (aarde). Naast het feit dat we geld willen verdienen en van welvaart willen genieten, is het onze taak om goed voor het milieu te zorgen. Wij hebben daarmee een duidelijke verantwoordelijkheid naar komende generaties. Wanneer we bijvoorbeeld alle fossiele brandstoffen verbruiken, zullen volgende generaties daar niet meer van kunnen profiteren. Hetzelfde geldt voor vraagstukken als de opwarming van de aarde, CO2-uitstoot.
Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien, in gevaar te brengen.
Wij zijn voor duurzame ontwikkeling en vinden dat de overheid in het algemeen en dus ook de gemeente Winterswijk zelf het goede voorbeeld moet geven en daarnaast partijen moet stimuleren hetzelfde te doen. Wel vinden wij dat de Winterswijkse initiatieven en inspanningen op dit vlak moeten passen bij de schaal, het karakter en de gewenste uitstraling van Winterswijk en bovendien bewezen verantwoord en effectief moeten zijn. Dit laatste betekent onder andere dat wij tegen schaliegasboringen zijn.
Eerste stappen gezet, nu het vervolg
In de afgelopen jaren zijn wat betreft innovatie, duurzame energie en milieu mede op ons initiatief al voorzichtige stappen gezet in de goede richting, zoals de verwerving van gronden voor de aanleg van een grensoverschrijdend bedrijventerrein bij Gaxel met een focus op duurzame ontwikkeling, het faciliteren van initiatieven op het gebied van duurzame energie middels het Winterswijks Energie Bureau en deelname aan de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM). Toch zijn die stappen voor ons niet meer dan een begin. Die lijn moet de komende jaren niet alleen creatiever worden doorgezet, maar ook worden geïntensiveerd. Zo kan op de gronden van het beoogde bedrijventerrein bij Gaxel alvast een start worden gemaakt met bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en/of een biogasinstallatie.
Wij kiezen bij dit alles voor een “passende duurzame ontwikkeling”. Dit betekent voor ons dat Winterswijk zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de volle 100% neemt en invult, zonder daarmee elke vorm van duurzame ontwikkeling op Winterswijks grondgebied toe te staan of toe te juichen. Zo is het plaatsen van windmolens in Nationaal Landschap Winterswijk omstreden, maar kan Winterswijk ook op andere manieren een bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling van onze samenleving (bijvoorbeeld met zonnepanelen, biogas, “smart homes” et cetera).
Een voorstander zijn van duurzame ontwikkeling betekent voor ons dus niet automatisch dat wij akkoord gaan met elke mogelijke invulling daarvan. We zullen dit van geval tot geval moeten en willen bekijken. Daarbij is voor ons ook acceptabel dat Winterswijk zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid invult door te investeren in duurzame ontwikkeling elders dan op Winterswijks grondgebied, zoals het plaatsen van windmolens op zee. Bij dit alles hebben wij de ambitie om Winterswijk zo snel mogelijk volledig overgeschakeld te hebben op duurzame energie. Wij gaan op dit punt een nulmeting uitvoeren en de vorderingen op de voet volgen.
Verder zijn wij van mening dat elk individu een eigen verantwoordelijkheid heeft voor de toekomst van komende generaties en een eigen belang heeft om zuinig om te gaan met milieu en energie. De overheid zou wat ons betreft dus niet nodig moeten zijn om dat besef en gedrag bij te brengen. Wij vinden dat de overheid zich dan ook primair moet richten op voorbeeldgedrag en het stimuleren van anderen om bewust om te gaan met milieu en energie, zonder daarbij meteen naar het instrument van regelgeving en/of subsidies te grijpen. Stimuleren kan ook in andere vormen en mag wat ons betreft best een dwingend(er) karakter hebben, bijvoorbeeld door bij inkoop en aanbestedingen de voorkeur te geven aan partijen die aantoonbaar en substantieel invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Hiernaast kan de overheid ook fiscale maatregelen c.q. voorzieningen treffen om gewenst gedrag te bevorderen c.q. te faciliteren.
Naast dit alles willen wij juist ook jongeren betrekken bij het ontwikkelen van beleid gericht op innovatie, duurzame energie en milieu. Wij gaan in de komende periode dan ook samen met jongeren in Winterswijk een project starten met de naam “Milieufabriek Winterswijk”. Meer over dit project in het laatste deel van ons programma.