Dit programma gaat over de keten van vergunningverlening, handhaving en toezicht op het gebied van bouw, sloop, brandveiligheid, milieu, ruimtelijke ordening, monumenten, handelsreclame, het vellen van houtopstand, de Algemene plaatselijke verordening (APV), de Drank- en horecawet, de Wet op de kansspelen, de wegenverkeerswet en de marktverordening.
Integrale handhaving: de sleutel naar lagere lasten en een betere handhaving
Wij zijn voor integrale handhaving. Dus niet voor elk onderwerp een andere handhaver, maar (liefst) één handhaver voor alle onderwerpen hierboven genoemd. Dat komt de kwaliteit van de handhaving ten goede, brengt de administratieve lasten van handhaving omlaag en scheelt in ieder geval een hoop ergernissen en onbegrip bij inwoners en bedrijven. Integrale handhaving vereist echter een bijpassend beleid en een bijpassende organisatie, zaken die nog maar amper in de steigers staan.
Integrale handhaving is dus een nobel streven, maar nog lang geen feit. Daarom blijven wij alert op de ontwikkelingen in dit kader. Zo zijn veel taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving ondergebracht bij “regionale uitvoeringsdiensten” (RUD’s, ook wel omgevingsdiensten genoemd), maar die staan in heel Nederland nog in de kinderschoenen. Dit laatste geldt ook voor de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), die naar eigen zeggen nog lang niet functioneert zoals beoogd. Dat geeft niet, maar mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de handhaving. Wij blijven daarom ook het presteren en functioneren van de ODA kritisch volgen.