Dit programma richt zich op het buitengebied van Winterswijk. Onderdelen van dit programma zijn: Nationaal Landschap, agrarische bedrijven, landschap, natuur, plattelandsontwikkeling, kleine-kernen-beleid en toerisme en recreatie.
Zuinig zijn op ons prachtige buitengebied
Het landelijk gebied van Winterswijk, ook wel het buitengebied van Winterswijk genoemd, is uniek in Nederland en dankt zijn karakteristieke coulisselandschap onder andere aan de unieke geschiedenis van de Scholtenboeren. Inmiddels heeft ons landschap het eervolle predicaat van Nationaal Landschap gekregen, waarvan er slechts 20 in Nederland zijn, en vormt het al jaren een belangrijke factor voor de economie van Winterswijk in het algemeen en voor toerisme en recreatie in het bijzonder. Wij vinden dan ook dat we uitermate zuinig moeten zijn op ons prachtige buitengebied. Tegelijkertijd moet het in datzelfde buitengebied wel mogelijk blijven er te ondernemen en er een goede boterham te verdienen, want juist die bedrijvigheid is essentieel voor de instandhouding en leefbaarheid van datzelfde buitengebied.
Waar een wil is, is een weg
Natuurlijk leveren verschillende belangen als economie versus milieu wel eens spanningen op, maar in goed onderling overleg en met respect voor elkaars standpunten moet daar uit te komen zijn. Dat hebben wij o.a. bewezen bij het verkrijgen van toestemming om in de Steengroeve het Steengroevetheater te beginnen. De Steengroeve en omgeving vormen een uiterst waardevol gebied met een unieke fauna en flora die op onderdelen zelfs Europese bescherming geniet, maar waarin ook bedrijvigheid plaatsvindt en diverse andere partijen (waaronder bewoners) belangen hebben. Door op een open en respectvolle manier met elkaar aan tafel te gaan en te kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, is het ons uiteindelijk gelukt om met elkaar een modus te vinden waarin de diverse belangen en activiteiten naast elkaar kunnen bestaan en elkaar zelfs kunnen versterken. Inmiddels wordt deze prestatie ook voor andere delen van het buitengebied als een voorbeeld gezien. Vooral de Natura-2000-wetgeving wordt daarin als een toenemende bedreiging ervaren.
Natuur kan alleen bij de gratie van bedrijvigheid
Volgens ons is het mogelijk om op een vergelijkbare manier ook voor Natura-2000-bedreigingen tot oplossingen te komen. Het predicaat van Nationaal Landschap is daarin een niet te onderschatten factor waarmee wij al veel dingen voor het buitengebied van Winterswijk voor elkaar hebben gekregen. Er is ook nog nooit zoveel geld gestoken in het buitengebied als in de afgelopen acht jaren. Subsidiestromen worden echter steeds meer afhankelijk gemaakt van het etiket Nationaal Landschap en dus moeten we daar zuinig op zijn. Dit staat los van de Natura-2000-wetgeving die inderdaad steeds grotere risico’s en bedreigingen vormt voor het buitengebied. Dit geldt vooral voor het stikstofbeleid, waarvan op dit moment nog niet helder is wat dit beleid precies gaat betekenen. Wij willen dan ook krachtig uitdragen en in de Provincie en Den Haag uitgedragen hebben dat natuur alleen kan bij de gratie van bedrijvigheid en dat er dus geen dominantie mag zijn van Natura-2000-regels boven andere zaken.
Agrarische bedrijven in het buitengebied mogen uitbreiden
Agrarische bedrijven in het buitengebied mogen wat ons betreft uitbreiden, ook in en om Natura-2000-gebieden. Uiteraard moeten die uitbreidingen passen binnen de geldende kaders zoals het bestemmingsplan voor het buitengebied, maar dat hebben wij in de afgelopen periode al flink verruimd. Voor campings geldt de beperking dat een eventuele uitbreiding in oppervlakte gecompenseerd moet worden in (meer) kwaliteit en groen. Daar zullen maatwerkafspraken over gemaakt moeten worden.
Meer in het algemeen zullen wij ons blijven inzetten voor de inwoners en bedrijven in het buitengebied, zoals wij dat ook in de afgelopen jaren hebben gedaan. Bij dit alles proberen wij samen met de bewoners en ondernemers in het buitengebied (alsook met partijen als WCL) het unieke karakter van het buitengebied te bewaren en waar mogelijk zelfs nog te versterken, zonder daarmee nieuwe beperkingen in het leven te roepen. Het één moet samen kunnen gaan met het ander!
Samen met de bewoners en ondernemers in het buitengebied blijven wij knokken voor de leefbaarheid en een gezonde economische exploitatie van het buitengebied, of het nu gaat om glasvezelverbindingen, het splitsen van boerderijen voor bewoning, veiligheid, het instandhouden van scholen of andere zaken die als essentieel of waardevol worden ervaren voor het leven in het buitengebied.
Steun voor de Buurtschappenvisie
Het spreekt in dit kader voor zich dat wij volledig achter de Buurtschappenvisie staan, die bedoeld is om de leefbaarheid in het buitengebied te versterken. Wij zijn graag bereid om mee te denken en samen met betrokkenen het voortouw te nemen om tot daadwerkelijke samenwerking en realisatie te komen. Wij zijn daarbij de enige partij die ook echt iets doet, die zelf de handen uit de mouwen steekt en daarin bewezen succesvol is. Alle andere partijen in de gemeenteraad van Winterswijk willen alleen politiek bedrijven, maar dat is niet genoeg om resultaten te bereiken. Daarvoor moet u toch echt bij ons zijn!