In dit programma wordt invulling gegeven aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en aan de Wet Publieke Gezondheid (WPG).
Decentralisaties en transformatie sociaal domein
De komende jaren staan voor de gemeente(n) in belangrijke mate in het teken van de decentralisaties en de transformatie van het sociaal domein. Wij maken ons zorgen over de vraag of de gemeenten (en dus ook de gemeente Winterswijk) de vele veranderingen die gaande zijn en nog op de gemeenten afkomen, wel aankunnen. Het Rijk gooit onder druk van de noodzaak tot bezuinigen steeds meer taken over de schutting naar de gemeenten, zonder daarbij de middelen te verschaffen om er fatsoenlijk invulling aan te geven. Dit kan grote gevolgen hebben voor de dienstverlening in het algemeen en voor de gemeentelijke hulpverlening aan hulpbehoevenden in het bijzonder.
Het Kabinet wijst in dit kader op de zelfredzaamheid van mensen, zonder daarbij naar de feitelijke situatie te kijken. Veel mensen kunnen zichzelf niet redden en zullen dus geholpen moeten worden. Onze partij is de partij van Winterswijkers voor Winterswijkers. Wij zullen onze medeburger(s) niet in de steek laten!
Wij zullen de gemeente opdragen te zorgen dat niemand tussen wal en schip raakt en daarnaast flink te investeren in voorlichting en preventie en in het op gang brengen en faciliteren van zelfredzaamheid. Dit laatste bijvoorbeeld door vrijwilligersnetwerken tot stand te helpen brengen en met inzet van moderne technologie (waaronder social media) vraag naar hulp en aanbod van hulp bij elkaar te brengen. In dit kader zullen wij zelf ook de nodige actie(s) ondernemen om te zorgen dat maatschappelijke participatie en zorg niet in de knel komen door de gewijzigde omstandigheden. Daarbij zullen wij ook aandacht besteden aan (de aanpak van) eenzaamheid.
Iedereen doet ertoe en iedereen doet mee
Wij staan bij dit alles voor het aanbieden van effectieve en betaalbare hulp aan iedereen die het nodig heeft en gaan dit helpen bereiken door mensen, groepen, organisaties en instellingen met elkaar te verbinden op een vernieuwende (WB-)wijze. Ook de ouderen in Winterswijk kunnen in dit kader een belangrijke rol vervullen. Zij hebben hun sporen al ruimschoots verdiend, maar zijn nog lang niet afgeschreven. Wij willen dat onze ouderen voor de volle 100% deel blijven uitmaken van onze samenleving en waar dat kan een bijdrage leveren. Zo kunnen ouderen onze jeugd nog het nodige bijbrengen en daardoor zelf ook actief blijven. Ook gaan wij in Winterswijk een puntensysteem (helpen) invoeren waarmee vrijwillige hulpverleners (of dat nu mantelzorgers zijn, oppas-opa’s en –oma’s of jongeren die klusjes willen doen voor ouderen) punten kunnen verdienen waarmee zij weer hulp kunnen ‘inkopen’. Dergelijke systemen zijn elders in het land al ingevoerd of beproefd en daar gaan wij ons voordeel mee doen. Verder gaan wij onderzoeken of er vanuit de plaatselijke middenstand interesse is om met dit puntensysteem mee te doen en in ruil voor punten bepaalde kortingen te bieden. Daarmee slaan we meerdere vliegen in één klap en helpen we ook de middenstand in de strijd om het toenemende internetwinkelen te overleven. Meer over dit puntensysteem onder het tabblad projecten.
Door meer gebruik te maken van de eigen kracht in de samenleving (en te ondersteunen met het beschreven puntensysteem) kunnen we het beroep op de (dure en overbelaste) formele zorg helpen verminderen. De gemeente heeft daarmee tevens een financieel belang om informele hulpverlening te faciliteren, want hoe meer op eigen kracht wordt georganiseerd, des te kleiner het beroep op gemeentelijke hulp en dus gemeentelijk budget. In het verlengde hiervan wil ook Minister Schippers dat de “nuldelijnszorg” (verleend door mantelzorgers, vrijwilligers, familie e.d.) zo goed mogelijk gaat functioneren zodat het beroep op de duurdere eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, vroed-vrouwen, fysiotherapeuten e.a.) en de nog veel duurdere tweedelijnszorg (de specialistische hulpverlening) zoveel mogelijk wordt teruggedrongen.
Wij willen dat de gemeente het initiatief neemt om in overleg met alle lokale eerstelijns-zorgverleners te komen tot een convenant dat “Geïntegreerde Eerstelijns Zorg” (GEZ) als doelstelling heeft. Dus geen schotten in de hulpverlening, maar geïntegreerde hulpverlening. Menzis, de grootste zorgverzekeraar in onze regio, stelt hier dikwijls GEZ-gelden voor beschikbaar. Als het via een dergelijk convenant lukt om de schotten tussen de verschillende zorgverleners te slechten zal de zorg efficiënter en effectiever worden, waardoor kostenreductie ontstaat. In een volgende fase dienen ook de specialistische zorgverleners bij het convenant aan te sluiten, waardoor uiteindelijk ook financiële ruimte ontstaat voor innovatieve ontwikkelingen.