Dit programma gaat over de ruimtelijke ontwikkeling van Winterswijk en richt zich vooral op de aantrekkelijkheid van Winterswijk als plaats om te wonen, te werken en te recreëren. De bedrijventerreinen en het winkelcentrum vallen in de begroting van de gemeente Winterswijk buiten dit programma en maken deel uit van programma 12: Economie en bedrijvigheid.
Een ruimtelijke ontwikkeling die past bij de schaal en het karakter van Winterswijk
Wij zijn voor een ruimtelijke ontwikkeling die past bij het karakter en de schaal van Winterswijk en die een positieve invloed heeft op de aantrekkelijkheid en dus toekomst van Winterswijk. Een “Winterswijkse aanpak” dus. Wij vinden dat we zuinig moeten zijn op ons prachtige buitengebied en dat we moeten blijven investeren in de aantrekkelijkheid van het centrum van Winterswijk, want beide zijn voor Winterswijk van groot economisch belang. Ook vinden we dat de ruimtelijke ontwikkeling van Winterswijk samen met de bewoners moet worden ingevuld.
Hiernaast hebben wij in de afgelopen jaren steeds meer nadruk gelegd op beeldkwaliteit in het centrum en hebben wij geld beschikbaar gesteld om winkelpuien te verfraaien, de kwaliteit van de invalswegen (zoals de Europalaan) te vergroten, meer groen in de bebouwde kom te brengen et cetera. We doen dat uiteraard niet als doel op zich, maar om de bezoekers van Winterswijk nog steviger aan ons te binden en het aantal bezoekers van Winterswijk nog verder te vergroten.
We zijn in dit kader trots dat de markt van Winterswijk is uitgeroepen tot beste markt van Nederland, we zijn blij met de diverse verbeteringen en verfraaiingen die in het winkelgebied al zijn doorgevoerd (zie o.a. de Notaristuin en de Meddosestraat, maar ook diverse winkelpuien en het toenemende aantal terrassen rondom de Jacobskerk) en wij kijken dan ook met tevredenheid naar de gezellige drukte die vooral op de zaterdagen in het centrumgebied van Winterswijk heerst. Goed voor de economie en werkgelegenheid van Winterswijk!
Goede bereikbaarheid en (gratis) parkeervoorzieningen essentieel
Ook een goede bereikbaarheid en voldoende (gratis) parkeergelegenheden zijn essentieel voor Winterswijk. Zo moeten in en direct rondom het centrum van Winterswijk voldoende (gratis) parkeerplaatsen zijn voor de vele bezoekers van het centrum van Winterswijk. In de bestuursperiode 2006-2010 heeft het toenmalige College, waar wij deel van uitmaakten, de grond bij de Peperbus (naast fietsenwinkel Westenbrink) gekocht van een projectontwikkelaar die er een (zoveelste) appartementencomplex wilde bouwen. Op die plek is een parkeerplaats gerealiseerd als aanvulling op het bestaande areaal, maar ook om meer loop door de (toen nog wegkwijnende) Meddosestraat te krijgen. Dat is gelukt en daar zijn wij blij mee, net als de winkeliers in de Meddosestraat.
Op eenzelfde manier zijn wij voorstander van het realiseren van extra parkeerplaatsen op het terrein van de voormalige Driemarkschool aan de Zonnebrink. Achter die school bevindt zich een groot grasveld dat gedeeltelijk en voorlopig/tijdelijk als parkeerplaats kan worden ingericht, waardoor ook de loop door de Ratumsestraat wordt bevorderd en tevens extra parkeerplaatsen worden gecreëerd in de directe omgeving van Villa Mondriaan. Daardoor zal ook de parkeerdruk op de directe omgeving van Villa Mondriaan verminderen.
Verder willen wij de invalsroute(s) vanuit Duitsland (i.c. vanuit Oeding en vanuit Bocholt via het Woold) verleggen van de Kottenseweg en het Weurden naar de Parallelweg, en de infrastructuur plus bewegwijzering hierop aanpassen, inclusief een overgang over of tunnel onder het spoor ter hoogte van de Dingstraat. Dit ter vervanging van de huidige invalsroute via het Weurden. Wel moet hierbij worden gezorgd voor de veiligheid van de leerlingen van het Gerrit Komrij College, dat langs de Parallelweg ligt. Een overgang over of tunnel onder het spoor ter hoogte van de Dingstraat zal hierin helpen. Ook moet worden bedacht dat de grootste verkeersdrukte ter plekke op de zaterdagen zal zijn, een dag waarop de scholen dicht zijn, maar wel de sporthal geopend zal zijn. Randvoorwaarde bij dit alles is wel dat het Rijk en/of de Provincie financieel bijdragen om dit mogelijk te maken.
Tegelijkertijd blijven wij tegen het verder oprukken van bebouwing richting ons prachtige buitengebied, zeker zolang veel gebouwen en huizen nog leeg staan en elders binnen de bebouwde kom van Winterswijk nog voldoende plek is voor nieuwbouw (zoals op het voormalige WVC-terrein). Ook willen wij bekijken hoe de randen van de bebouwde kom groener kunnen worden gemaakt, zodat een vloeiender overgang naar het buitengebied wordt gerealiseerd. Eén van de speerpunten in dit kader is de Bataafseweg, die bovendien veiliger moet worden gemaakt.
Een ander speerpunt van ons in dit kader is de verdere verbetering en ingroening van de diverse bedrijventerreinen in Winterswijk. Winterswijk heeft voorlopig geen nieuwe bedrijventerreinen nodig (m.u.v. Gaxel). De open bedrijfsplekken die Winterswijk heeft, moeten eerst optimaal worden ingevuld. Hiernaast moeten onze bedrijventerreinen uiteraard schoon en veilig zijn, goed zijn uitgerust en liefst zoveel mogelijk zijn ingegroend.