Dit programma kent drie deelgebieden: re-integratie (gericht op werk en participatie), inkomensvoorziening (toekennen/verstrekken van uitkeringen, fraudepreventie en –opsporing, terugvordering en verhaal van bijstand op derden) en inkomensondersteuning (toekennen / verstrekken van bijzondere bijstand, minimabeleid, schuldhulpverlening en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen).
Nieuwe Participatiewet
Voor ons zijn economie en werkgelegenheid de komende periode het belangrijkst, samen met de decentralisaties en transformatie van het sociaal domein. In dit kader krijgen de gemeenten o.a. te maken met een nieuwe Participatiewet, die volgens planning op 1 januari 2015 in werking treedt. De gemeente wordt vanaf die datum verantwoordelijk voor mensen met een arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben. Deze mensen zitten nu in de WWB, Wsw en Wajong. De gemeente heeft voor deze nieuwe doelgroep dezelfde taken als voor mensen met een bijstandsuitkering, namelijk het bieden van ondersteuning gericht op arbeidsinschakeling en waar nodig, inkomens-ondersteuning.
Ook de invoering van de nieuwe Participatiewet gaat gepaard met flinke kortingen op het budget dat gemeenten daarvoor beschikbaar krijgen, dus ook hier is het zeer de vraag of gemeenten in staat zullen zijn deze nieuwe wet op een fatsoenlijke manier in praktijk te brengen. Vast staat dat de subsidies voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de komende jaren fors omlaag gaan, van circa 26.000 euro per SE nu tot circa 22.000 euro per SE in 2021. Hierdoor wordt de financiële druk op Hameland (en daarmee de participerende gemeenten) nog groter. Wij pleiten in dit kader voor een creatief beleid waarbij wij geldverslindende constructies a-la-Hameland graag willen inruilen voor het zoveel mogelijk in dienst nemen van de mensen in kwestie, in combinatie met een goede voorziening voor “beschut werk binnen”.
Wie een bijdrage kan leveren, moet dat ook doen
Wij vinden het billijk dat van mensen die arbeidsvermogen hebben, een maatschappelijke bijdrage wordt gevraagd. Mensen die daarin niet hun verantwoordelijkheid willen nemen, zetten zich wat ons betreft buitenspel. Fraude met uitkeringen e.d. moet hard worden aangepakt. Hier staat tegenover dat mensen die hun verantwoordelijkheid niet kunnen nemen, geholpen moeten worden. Ook zijn wij voor een ruimhartig minimabeleid. Onderlinge solidariteit is wat ons betreft één van de kenmerken van een beschaafde en prettige samenleving. Onderlinge solidariteit betekent ook dat we met z’n allen in Winterswijk ons best doen om het ook voor mensen met minder geld mogelijk te maken deel te nemen aan activiteiten die in Winterswijk worden georganiseerd, en aan het rijke verenigingsleven van Winterswijk. We zijn er voor elkaar en dat laten we ook zien!