SKB, wat ben je mooi!

(ingezonden brief van Erwin te Selle, geplaatst in Achterhoek Nieuws en de Gelderlander)

Onlangs was te lezen dat de onderhandelingen tussen het SKB en de zorgverzekeraars nog steeds erg stroef verlopen. Je zou zeggen dat zowel een ziekenhuis als de zorgverzekeraars een gemeenschappelijk belang hebben: de patiënt. En als er maar vanuit diens belang geredeneerd wordt, er op enig moment wel een consensus wordt bereikt.

Dan gaan we echter voorbij aan de zorgmarkt en het feit dat niet iedere verzekeraar het even goed voor heeft met de kleinere streekziekenhuizen. “Handelen met de hand op de knip” lijkt dan het devies bij het inkopen van zorg. Dat wil een verzekeraar doen tegen scherpe tarieven, want dat is goed voor de klanten en voor de eigen bedrijfsvoering. Voor niets gaat immers de zon op. Maar er zit wel een verschil tussen een scherp maar fatsoenlijk tarief, en het tot op de laatste cent uitknijpen van een ziekenhuis.

Zo’n opstelling in een jaar waarin al zo veel is gezegd over “zorgen voor de zorg” en “we doen het met z’n allen”, is niet alleen heel incongruent, het geeft vooral ook geen enkele blijk van invoeling voor de dagelijkse realiteit van zo veel verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel. Als er één periode is waarin de zakelijkheid van een verzekeraar even plaats moet maken voor empathie, bescheidenheid én financiële toeschietelijkheid, dan is het nu wel. Je zult maar anderhalf miljard op de plank hebben liggen om het goede te kunnen doen, en het dan niet doen.

Ziekenhuiszorg gaat over zoveel meer dan alleen de fysieke hulp. Het gaat over in een vertrouwde omgeving dichtbij geholpen worden op het moment dat je je op je kwetsbaarst waant. Niet eerst een uur in de auto moeten zitten voordat je die spannende uitslag te horen krijgt. Onverhoopt een ongeluk krijgen en dan alleen en ver weg van familie en vrienden de noodzakelijke verpleging kunnen krijgen? Je moet er toch niet aan denken..

Daarom is een ziekenhuis in de nabijheid zo ontzettend belangrijk. En ja, dat mag soms geld kosten. Laten wij als Winterswijkers, en zelfs als Oost-Achterhoekers, eens goed nadenken wie namens ons het beste in staat is om onze zorg te regelen en aan wie wij ons zorggeld toevertrouwen. Kiezen voor een verzekeraar die gelooft in bestaansrecht voor kleinere, onafhankelijke streekziekenhuizen kan op termijn echt het verschil maken!

Dus als u net als ik het belangrijk vindt dat er met respect en waardering omgegaan wordt met ons SKB en onze ziekenhuiszorg, denk er dan eens goed over na of u daarvoor in de toekomst nog wel goed verzekerd bent.

Erwin te Selle, lijsttrekker Winterswijks Belang